TOREK
7
April

Galerija Media Nox


Galerija Media Nox je locirana na prelepem Židovskem trgu v centru Maribora. Namenjena je predstavitvi mladih avtorjem oz. sodobnih likovnih praks. Vsako leto septembra objavimo razpis za razstavne termine v prihodnem letu. Interes za razstavljanje v galerije je izjemen.

S ponosom lahko zapišemo, da je galerija Media Nox v letu 2010 praznovala svoj dvajseti rojstni dan. Njena programska in prostorska predhodnica je bila Galerija 88. Ime Media Nox, kar pomeni polnoč, je bila domislica Nadje Čobal, ki je bila poglavitna snovalka nove programske zasnove Galerije Media Nox. Na Orožnovi, kjer je imela galerija svoje prostore, so razstave odpirali ob polnoči, saj je bilo takrat v klubu največ obiskovalcev. V prvem letu delovanja so pripravili vrsto razstav študentov z ljubljanske Akademije za likovno umetnost, predvsem postdiplomskih študentov, torej generacije, ki bi naj v prihodnje kreirala slovensko likovno sceno (S. Grajfoner, D. Golija ..). Prvotna želja pobudnice je bila predstavitev čimvečjega števila talentiranih mladih umetnikov iz različnih okolij, kjer so želeli recipročno predstaviti mlade mariborske umetnike. Leta 1996 se je morala galerija skupaj z javnim zavodom Mladinskim kulturnim centrom Maribor izseliti iz Orožnove ulice, zato je do leta 2000 obstajala kot internetna galerija. Takrat pa je trud takratne direktorice MKC Maribor Dragice Marinič in posluh Mestne občine Maribor prinesel rezultate v obliki novega galerijskega prostora na Židovskem trgu, kjer od novembra leta 2000 Galerija Media Nox tudi domuje. Otvoritvena razstava na novi lokaciji je bila razstava iz Oddelka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Galerija je torej tudi na novi lokaciji sledila svojim prvotnim smernicam ter predstavljala kvalitetne domače in tuje mlade umetnike.

V letu 2011 bo Galerija Media Nox doživela konceptualno preobrazbo in dobila novo sodobnejšo podobo. Predvsem bodo poudarjeni projekti in razstave, ki bodo izpeljani skozi aktivno sodelovanje več aspektov umetnosti. S svežimi idejami umetnikov z vseh koncev sveta bo Galerija Media Nox dosegla raven perspektivne ter odprte evropske in svetovno usmerjene galerije.Delovni čas: Galerija Media Nox je odprta vsak delavnik od 12.00 do 16.00 ter od 16.30 do 19.00 ure. V soboto od 10.00 do 14.00 ure.

Država/Regija: Slovenija /
Občina: Maribor
Kraj/Pošta:  Maribor / 2000
Ulica:  židovska ulica 12
Spletna stran:  http://www.mkc.si/media-nox/o-galeriji-media-nox
Elektronska pošta:  info@mkc.si


Prireditve na tej lokaciji:
Spletna razstava