TOREK
10
December

Mariborski mostovi


Natisni
Pošlji
Oceni

Enota za domoznanstvo Univerzitetne knjižnice Maribor 
je pripravila poletno razstavo


 M A R I B O R S K I   M O S T O V I

14. junij 2007 - 11. september 2007
v razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor.


Tradicionalna poletna razstava je tokrat posvečena mariborskim mostovom. Razstave sicer ni vzpodbudila nobena okrogla obletnica, pač pa zanimive in slikovite razglednice Maribora iz Zbirke drobnih tiskov UKM, na katerih je eden od mariborskih mostov pogost motiv.


Razstava prav s pomočjo teh razglednic ter fotografij iz Fotodokumentacije Večera in člankov iz časopisja prikazuje burne in mirne trenutke iz življenja desetih mariborskih mostov. Za najstarejši, leseni most, ki je stal tik ob današnjem Starem mostu, ne vemo točno, kdaj je bil zgrajen. Železna cesta je leta 1846 prinesla v mesto ob Dravi še en leseni most, ki je bil v začetku šestdestih let 19. stoletja nadomeščen z železnim. Mesto je leta 1885 zgradilo Studenški most, ki je zaradi obnove trenutno zaprt za promet. Začetek 20. stoletja so tedanje Mariborčane razburjale burne razprave o lokaciji novega dravskega mostu, kasneje poimenovanega Glavni in danes Stari most, ki je bil svečano odprt leta 1913. Titov most kot poseben gradbeni dosežek je bil svečano predan namenu leta 1963. Nižje po toku Drave, za železniškim mostom, je bila leta 1982 odprta prva etaža t.i. dvoetažnega mostu in leta 1988 še druga. Ob njem pa je nato izginil stari Meljski most, za katerega so prvi načrti nastajali že v obdobju med vojnama, kot zasilni most pa je bil zgrajen med drugo svetovno vojno. Malečniški most je bil zgrajen leta 1978 po plazenju Meljskega hriba, ki je pretrgal tedanjo cestno povezavo med Mariborom in Malečnikom. Najmlajši, Koroški most, pa je iz leta 1996. Razstavo zaključuje pogled na novi malečniški most, ki so ga projektanti poimenovali Slomškov most. Del gradiva za razstavo je tako posodil Gradis, Biro za projektiranje Maribor.
Avtorici razstave sta bibliotekarki iz Enote za domoznanstvo Urška Dorič in Sandra Kurnik Zupanič. 
Razstavo dopolnjuje še fotografska razstava člana Fotokluba Maribor Branimirja Ritonje z naslovom Pogled ptice. Panoramske fotografije, posnete decembra 2006 iz helikopterja, ponujajo pogled na mariborske mostove iz zraka.


Vljudno vabljeni! 
Organizator:  Univerzitetna knjižnica MariborPrireditev vstavil: Univerzitetna knjiznica Maribor
Dne: 14.6.2007 14:17:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: