SREDA
1
April

komična drama, Charlie Wilson's War: Filmsko Gledališče: Wilsonova vojna


Natisni
Pošlji
Oceni

Po neverjetni resnični zgodbi


 


Dolžina: 1h 37min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Aaron Sorkin po knjigi Georga Crile
Režija: Mike Nichols
Igrajo: Tom Hanks, Julia Roberts, Amy Adams, Philip Seymour Hofman, Terry Bozeman, Brian Markinson, Jud Taylor


 


Režiser Diplomiranca in Bližnjih odnosov nam prinaša nevsakdanji (a po resničnih dogodkih navdihnjen) pogled na hladno vojno v času sovjetske okupacije Afganistana. Vplivni ameriški kongresnik Wilson, ki obožuje pijačo in lepa dekleta, se na pobudo privlačne nasprotnice komunizma Joanne odloči podpreti afganistanski upor proti okupatorju. Ob tem s spretnim političnim mešetarjenjem ustvari nenavadno zavezništvo med Pakistanci, Izraelci, Egipčani, trgovci z orožjem in ameriško politiko, a to je tudi dvorezen meč.


Močna pijača. Kanček ličila. Veliko poguma.
Kdo pravi, da to troje ne more zrušiti sovjetskega imperija?


Wilsonova vojna je neverjetna, toda resnična zgodba o tem, kako so en kongresnik, ki je rad lagodno živel in se zabaval, ena dama iz visoke družbe, ki se je zavzemala za prave stvari, in en agent CIE, ki je imel rad dober spopad, skupaj pomagali izpeljati največjo tajno operacijo v zgodovini človeštva.


Charlie Wilson (Hanks) je bil samski kongresnik iz Teksasa, ki je za videzom dobrodušnega veseljaka skrival prodoren politični um, globoko zakoreninjeno domoljubje in sočutje do šibkejšega. V zgodnjih 80. letih je bil v času sovjetske invazije šibkejši Afganistan.


Charliejeva dolgoletna prijateljica in občasna ljubimka Joanne Herring (Roberts), je bila ena najbogatejših žensk v Teksasu in zagrizena protikomunistka. Prepričana, da je ameriški odziv na sovjetski vdor milo rečeno mlačen, je Wilsona pripravila do tega, da je za Mudžahide, legendarne borce za svobodo, naredil več kot kdorkoli drug. Zagotovil je orožje in denar, s katerim so napadalca izgnali iz dežele.


Wilsonov partner pri tem podvigu je bil trdoživi, trezni in neuklonljivi agent CIE Gust Avrakotos (Hoffman).


Vsi trije so potovali po svetu in uspelo jim je vzpostaviti skoraj neverjetno zavezništvo med uradno sovražnimi ali vsaj nenaklonjenimi stranmi - Pakistanci, Izraelci, Egipčani, Savdijci in Afganistanci. V devetih letih sovjetske okupacije Afganistana je znesek, namenjen tajnim operacijam v Afganistanu, narasel s 5 milijonov $ na milijardo dolarjev letno. Nazadnje se je Rdeča armada morala umakniti.
Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 4.3.2008 18:05:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: