SREDA
8
April

Komedija: NAJEMNINA ali WE ARE THE NATION ON THE BEST LOCATION


Natisni
Pošlji
OceniRežiser: Andrej Rozman Roza

Igrata: Andrej Rozman Roza in Mirel Knez

 

Predstava je nastala iz želje po iskanju komičnih plati soočenja jezikovno zavednega posameznika s kruto globalizacijsko stvarnostjo. Zgodba se razvije iz najemodajalsko-najemojemalskega srečanja dveh potomcev med drugo svetovno vojno sprtih strani, ob katerem pa se nekdanja nasprotja hitro pokažejo kot nekaj zelo zanemarljivega v primerjavi s stiskami, ki nam jih povzroča resničnost današnjega sveta.

Drug problem, ki se ga loteva predstava, je vse bolj absolutna vladavina angleščine. Vprašanje, ki ga predstava zastavlja, je, ali nas bo, če nas bo, pobralo zaradi moči angleščine ali zaradi naše lastne omejenosti, nesproščenosti in nekreativnosti? S čim lahko razveseljujemo v svojem jeziku sebe in razsvetljujemo druge, če želimo postat svetilnik sveta? In ko postanemo svetilnik – ali smo pripravljeni na prihod tistih, ki jih bo naša luč privabila nase?

Predstava je brez dvoma preizkus slovenske sposobnosti za samoironijo in je označena kot »komedija!« - komedija s klicajem ali »komedija pod mus«. To je bil pogoj, da smo se tematike sploh lotili. Če bi hoteli iz nje naredit tragedijo, nam namreč ne bi bilo treba delat predstave, saj je tragedij na ta račun že v življenju dovolj.

 Nastopajoči: Rozinteater

Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Občina Radovljica
Dne: 17.2.2009 12:58:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: