ČETRTEK
12
December

Nostalgija družabnosti


Natisni
Pošlji
Oceni

Domoznanska razstava


NOSTALGIJA DRUŽABNOSTI


V vitrinah knjižnega razstavišča so na ogled raznovrstna vabila na plese, zabave, akademije, sprejeme, praznovanja in obletnice.


V likovnem razstavišču smo razprostrli pahljačo plakatov, ki so v preteklosti vabili na tombole, piknike in veselice.


Tokratni izbor namerno sestavljajo enote starejših datumov, da se po obliki in vsebini lahko ozremo nazaj tudi s pomočjo bogatega fonda gradiva UKM, hranjenega v Zbirki drobnih tiskov.


Razstava je na ogled od 23. junija do 15. septembra 2009.





Avtorica razstave: Gabrijela Kolbič,

uni. dipl. dramaturginja, bibliotekarka v Enoti za domoznanstvo.

Oblikovanje razstave: Jožica Červek, vodja knjigoveznice s sodelavci. 







NOSTALGIJA DRUŽABNOSTI

v besedi



Ljudje danes nismo več pasivni opazovalci sveta. Brez večje pomote, bi današnjo družbo lahko označili kot skupnost družbeno aktivnih posameznikov.  Danes, ko se nam vsakodnevno in na vsakem koraku odpirajo in ponujajo možnosti, raznovrstne ponudbe in priložnosti, smo tako rekoč potegnjeni v vrtinec raznovrstnih družbenih aktivnosti. Udeležujemo se kulturnih in poslovnih dogodkov, kongresov, simpozijev, predstavitev in sorodnih prireditev, večinoma zato, da smo obveščeni, da spremljamo razvoj, sledimo novim dognanjem, da se dokazujemo sami s svojimi dosežki, in dovolimo, da se nam predstavljajo drugi. Na prvi pogled družabnosti sodobnemu človeku ne manjka: poslovno sodelujemo, profesionalno in privatno posedimo na kavi in pokramljamo, gojimo hobije in negujemo aktivno družinsko življenje. Skratka, tako profesionalno kot zasebno smo na prvi pogled družbeno zelo aktivni in družabni. V vsem tem vrvenju pa nemalokrat prezremo tiste priložnosti, ko bi se lahko neobrzdano sprostiti, poveseliti, spoznavali nove ljudi, se radostiti srečanja s starimi znanci. Piknike in silvestrovanja še obvladujemo, plesi, zabave, srečanja, svečanosti in druge slavnosti pa so menda rezervirane za elito, bogate in znane, so samo za mlade ali za tiste, ki imajo »čas«. Toda zakaj je potem večina naših najlepših spominov vezana prav na velike in vesele družabnosti. Zakaj se spomnimo »tiste fine rdeče obleke« in gospoda, ki ga še nikoli prej nismo videli tako lepo urejenega in cene buteljke vina in sploh…


Prav zaradi takih spominov smo v Univerzitetni knjižnici Maribor pripravili poletno domoznansko razstavo z naslovom Nostalgija družabnosti. V vitrinah knjižnega razstavišča bodo na ogled raznovrstna vabila na plese, zabave, akademije, sprejeme, praznovanja in obletnice, ki so hranjena v Zbirki drobnih tiskov. Namerno tokratni izbor sestavljajo enote starejših datumov, da se po obliki in vsebini lahko ozremo nazaj tudi s pomočjo bogatega fonda gradiva UKM. Prav zato bomo tudi v likovnem razstavišču razprostrli pahljačo plakatov, ki so v preteklosti vabili na tombole, piknike in veselice. Prikazano skuša spomniti tudi na posebnosti gradiva, ki ga že desetletja po strokovnih merilih uvrščamo v matični in danes tudi v vzajemni knjižnični katalog, četudi posamezno enoto predstavlja en sam list ali kos papirja. Od 23. junija 2009 in v poletnih mesecih velja torej vabilo v razstaviščne prostore UKM, kjer je najstarejša predstavljena enota iz leta 1821, kasnejša vabila pa vabijo na vesele dogodke vse do 70. let prejšnjega stoletja.


Gabrijela Kolbič, uni. dipl. dramaturginja



 




Organizator:  Univerzitetna knjižnica Maribor















Prireditev vstavil: Univerzitetna knjiznica Maribor
Dne: 6.7.2009 15:10:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: