ČETRTEK
2
April

MLEKO BRIDKOSTI


Natisni
Pošlji
Oceni

(LA TETA ASUSTADA); drama


 


Claudia Llosa

Peru/Španija, 2009

95 min

jezik španščina


 


podnapisi slovenščina


režija Claudia Llosa


scenarij Claudia Llosa


fotografija Natasha Brier


glasba Selma Mutal


igrajo Magaly Solier (Fausta), Susi Sánchez (Aida), Efraín Solís (Noe), Marino Ballón (Tío Lúcido), Antolín Prieto


Sublimen, a silovit obračun s temačnim obdobjem novejše perujske zgodovine. Zamolčane vojne travme zlorabljenih perujskih žensk še vedno obvladujejo telesa njihovih hčera. Berlinski zlati medved 2009.


 


Fausta v sebi nosi bolezen, ki ji je ukradla dušo. Ne bolezen, ki bi jo povzročale bakterije ali virusi – to so travme, ki jih je z »mlekom bridkosti« nanjo prenesla njena mati, ena izmed neštetih žensk, ki so bile zlorabljene in posiljene v dveh desetletjih oboroženih spopadov med maoistično gverilo in perujsko vojsko. Čeprav je ta strašni čas zdaj minil, v dekletih, kot je Fausta, živi naprej. Njena bolezen se imenuje strah. Ker se boji, da se bo ponovila usoda, ki je doletela njeno mater, se je zaščitila tako, da si je v vagino kot nekakšen »antibakterijski ščit« potisnila krompir. Potem pa njena mati umre in Fausta se mora naposled spopasti s svojimi strahovi. Zgodi se vrsta nepričakovanih zapletov, ki dramatično spremenijo njeno življenje. Materina smrt jo končno pošlje na popotovanje k osvoboditvi izpod jarma strahu.


»Mleko bridkosti je metafora za zlom. Tlačeno deželo, ki se izraža skozi svojo podzavest: svoje mite, bojazni in travme. Telo krvaveče ženske predstavlja praznino, ki jo je treba zapolniti, tesnobo, ki jo je treba umiriti, strah pred srečanjem z nečim drugačnim, izgubo nadzora.«

(Claudia Llosa)

Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 26.10.2010 15:50:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: