SREDA
29
Januar

54. Regijsko tekmovanje oračev Podravja


Natisni
Pošlji
Oceni

Občina Rače - Fram, KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, KGZS - Zavod Ptuj Strojni krožek Orač, PP-AGRO  d.o.o. SORŠAK d.o.o., organiziramo 54. regijsko tekmovanje oračev Podravja, ki bo letos potekalo v občini Rače - Fram 16. avgusta, na obdelovalnih površinah PP - Agro pri trgovini Spar v Račah.


Gre za strokovno prireditev, ki  z vsemi ostalimi spremljevalnimi prireditvami pomembno prispeva k ohranjanju tradicije našega podeželja.


ORANJE JE TRADICIJA NAŠEGA PODEŽELJA, KI JE  PRVINA OBSTOJA LJUDSTVA IN KULTURNE DEDIŠČINE


Živimo v 21. stoletju, ko so tehnični razvoj, biokemija in ekonomija dosegli najvišjo stopnjo svojega razvoja. Priče smo času velikih sprememb na področju družbenih in osebnih vrednot. Živimo v regiji, v kateri je danes hrane dovolj in je le-ta lahko dostopna. Prav iz slednjega lahko povezujemo, da hrano kot potrošniki premalo cenimo in spoštujemo. In prav s to oceno je povezana tudi stopnja spoštovanja poklica pridelovanja hrane. Pa vendar, proizvajalec hrane - kmet se je vedno trudil, da bi bil čim uspešnejši pri svoji proizvodnji. Živel je z naravo, jo ohranjal, spoštoval naravne zakonitosti in cenil izkustvena izročila. S svojim načinom življenja in funkcijami, ki jih je opravljal v svojem okolju - družbi, je pisal vsebino kulture in še vedno je nosilec kulturne dediščine podeželja. 


Razvoj podeželja danes dobiva vedno nove razsežnosti in oblike. Še vedno mu ostaja osnovno poslanstvo, to je pridelava hrane in tehničnih rastlin ter samooskrba prebivalstva s hrano. Uspeh pridelave v tem sektorju pa je - poleg klimatskih pogojev, ki ga vedno bolj omejujejo podnebne spremembe 21. stoletja - v največji meri odvisen od tehnike in sposobnosti obdelave tal. Znanost in razvojni izsledki prinašajo vedno nova spoznanja in alternative v agrotehniki pridelave. Med načini obdelave tal pa ima še vedno pomembno mesto klasično oranje, ki že od pradavnine vrši osnovno funkcijo, to je, da zemljo rahlja, zrači in meša. Prav te prvine so namreč osnova za vzdrževanje osnovnih pogojev, da so tla plodna. In tako je oranje prvina v agrotehniki, katerega razvoj je s časom v nenehnem vzponu.


Tudi letošnje, že 54. tekmovanje oračev Podravja, ki letos poteka v občini Rače-Fram, točneje na njivi Cigltajh, je ena od točk na tej razvojni krivulji.


Povzetek vsebin prireditve:

uradna otvoritev tekmovanja,

  - kulturni program

  - nagovor  župana Občine  Rače - Fram

  - pozdravni nagovor gostov

  - dvig zastave in otvoritev.

nastop županov občin Podravja v oranju s konjsko vprego,

oranje na strnišču druge skupine oračev,

predstavitev jahalne šole Bregant,

demonstracijski prikaz kmetijskih strojev programa Claas,

program obeležitve 100 let delovanja podjetja Claas,

kmečka tržnica občine Rače - Fram.


Vljudno vabljeni!Odgovorna oseba: Tanja Kosi
Spletna stran:  http://www.race-fram.si/podrocje.aspx?id=260&prireditev=932748&jezik=1060
Elektronska pošta:  tanja.kosi@race-fram.si
Telefon: +386 (0)2 609 60 24

Organizator:  Občina Rače - FramPrireditev vstavil: Matic
Dne: 5.8.2013 18:21:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: