PONEDELJEK
30
Marec

Piskač iz Hamelina


Natisni
Pošlji
Oceni

Legenda pravi, da je nekoč na obrežju zelene reke stalo mesto Hamelin. Meščani so bili delovni in pošteni ljudje in nekateri izmed njih so postali zelo bogati. A v mestu so se razmnožile podgane, tudi mačke jim niso bile več kos. Zaskrbljeni meščani so rotili nemočne mestne veljake, naj vendarle nekaj storijo, a tudi ti so bili obupani. In glej, ko je bila nevarnost najhujša, je v mesto prišel piskač in obljubil, da bo mesto za ustrezno plačilo rešil propada.


Mestni veljaki so urno zbrali po zlatnik od vsakega meščana in piskaču to bogastvo obljubili za plačilo uspešno opravljenega dela. Ta je zaigral nenavadno melodijo in vse podgane so prilezle iz svojih lukenj ter mu sledile po mestnih ulicah, naposled pa so se spustile v reko, da jih je odnesel tok.


Ko je rešitelj prišel po obljubljeno nagrado, so ga veljaki spodili, saj ga niso več potrebovali, njegovo plačilo pa so pobasali v lastne žepe. Piskač se je razjezil in odšel z obljubo maščevanja. Ponoči je zaigral čarobno melodijo, ki so jo slišali samo otroci. Ti so vstali iz postelj in skrivnostnemu umetniku sledili daleč stran, neznano kam ... Morda so tam postavili svoje svetlo mesto brez lažnivih in pohlepnih mož.


Pravljična nasprotja, potreba po etični izravnavi, preprosta družbena kritika in vera v čarobno moč glasbe se združujejo v presenetljivem odrskem jeziku lutkovne transformacije s podporo univerzalnega zvoka, ki nagovarja prav vse starostne skupine. 


Vljudno vabljeni!Spletna stran:  http://www.lg-mb.si
Elektronska pošta:  mojca.plansak@lg-mb.si
Telefon: +386 31 614 533

Organizator:  Lutkovno gledališče MariborPrireditev vstavil: Matic
Dne: 1.11.2013 10:41:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: